Żurek z pomidorem

Żurek z pomidorem #4 BRUSCHETTA i mini SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Marta Zurek Kondraciuk
Napisane przez Daniel Kondraciuk

ZDARZA SIĘ, ŻE WPADAMY DO DOMU PO CAŁYM DNIU I MAMY KRÓTKĄ CHWILĘ, ŻEBY OGARNĄĆ DOMOWE SPRAWY I NABRAĆ SIŁ NA DALSZY CIĄG, CZYLI NA WIECZORNE WYJŚCIE DO KINA, TEATRU CZY NA KONCERT.

JAK WTEDY POZBYĆ SIĘ ZMĘCZENIA ? JA WTEDY  W 10 MIN. PRZYGOTOWUJĘ BARDZO PROSTĄ, ZDROWĄ, CIEPŁĄ BRUSCHETTĘ, COŚ CO WŁOSI TRAKTUJĄ JAKO WSTĘP DO KOLACJI CZYLI ANTIPASTO.  BRUSCHETTA ŚWIETNIE SPRAWDZA SIĘ W MOIM DOMU TEŻ JAKO LEKKI, ENERGETYCZY POSIŁEK SAM W SOBIE  PODNOSZĄCY POZIOM ENDORFIN W ORGANIŹMIE.

DO PRZYGOTOWANIA BRUSCHETTY DLA DWÓCH OSÓB POTRZEBUJEMY:  CZTERY KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE, PSZENNO-ŻYTNIEGO ALBO RAZOWEGO, ALE NIE BARDZO TWARDEGO ALBO CIABATTĘ. OLIWĘ Z OLIWEK  (JA NAJBARDZIEJ LUBIĘ WŁOSKA) . DWA DUŻE ŚWIEŻE POMIDORY, CUKINIĘ, OREGANO, BAZYLIĘ, PARMEZAN LUB PECORINO.

CUKINIĘ KROIMY W DŁUGIE CIENKIE PLASTRY, DELIKATNIE SOLIMY I WRZUCAMY NA KILKA MINUT NA PATELNIĘ GRILLOWĄ RAZEM Z 4 GAŁĄZKAMI SZPARAGÓW, KTÓRE WYKORZYSTAMY DO SAŁATKI. A CHLEB POLANY KROPLĄ OLIWY , WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA. W TYM CZASIE POMIDORY KROIMY W KOSTKĘ, DODAJEMY PRZYPRAW (POZA BAZYLIĄ) I ODROBINĄ OLIWY. WYCIĄGAMY PIECZYWO SMARUJEMY POMIDORAMI, DODAJEMY CUKINIĘ I NA 4 MIN. WSTAWIAMY ZNÓW DO PIEKARNIKA. NA KONIEC DODAJEMY SER I BAZYLIĘ.

Z CZYM TO SIĘ JE? NAJLEPIEJ ZE WSZYSTKIM , CO ZIELONE, ŚWIEŻE, Z ZIEMI LUB DRZEWA.

NA OSOBNYM TALERZU UKŁADAMY: LIŚCIE SZPINAKU, 4 GAŁĄZKI SZPARAGÓW, JAGODY, TRUSKAWKI I ORZESZKI PINII.  MOŻNA TO ZALAĆ SOSEM Z DWÓCH ŁYŻEK OLIWY, ŁYŻKI MIODU, POŁÓWKI CYTRYNY, ŁYŻKI MUSZTARDY DIJON I ŚWIEŻO ZMIELONEGO CZERWONEGO PIEPRZU ALBO PO PROSTU OCTEM BALSAMICZNYM.

W WYJĄTKOWYCH SYTUACJACH JEŻELI CZAS JUŻ NAPRAWDĘ GONI, PAKUJĘ SAŁATKĘ DO POJEMNIKA I ZABIERAM ZE SOBĄ.

ZDROWE  PRZEKĄSKI , KTÓRE MOŻEMY ZABRAĆ Z DOMU TO TOREBKI CZY SAMOCHODU I ZJEŚĆ W CIĄGU DNIA BĘDĄ W POJAWIAĆ SIĘ TEŻ W KOLEJNYCH ODCINKACH.

W NAJBLIŻSZYCH ODCINKACH PROGRAMU „ŻUREK Z POMIDOREM” POKAŻĘ WAM WIĘCEJ MOICH PROSTYCH KULINARNYCH PATENTÓW NA DOBRE STANY DUCHA , PRZYJRZYMY SIĘ TEŻ BLIŻEJ KILKU CUDOWNYM REGIONOM WŁOCH !

PAMIĘTAJCIE, ŻE KUCHNIA TO PODSTAWA, BO … JEST DOSKONAŁYM PUNKTEM WYJŚCIA DO DALSZYCH DZIAŁAŃ !

O autorze

Daniel Kondraciuk

Bywam dziennikarzem, lektorem, prezenterem. Kiedyś stworzyłem programu EKG w Radio Tok Fm i o dziwo ten program nadal tam działa. Pasjonuje mnie stand-up i metafizyka wystąpień publicznych. Rozmawiam z ludźmi, by poznać ich świat, a przy okazji siebie. Uprawiam bieganie, triathlon i tenis