LifeStyle

Żurek z pomidorem #7: Czarne spaghetti z bakłażanem i pomidorami czyli kalabryjski dotyk kałamarnicy

marta kondraciuk zurek z pomidorem
Napisane przez Marta Gina Bobassi

W siódmym odcinku programu “Żurek z pomidorem” Marta Żurek Kondraciuk pokaże Wam, jak należy przygotować czarne spaghetti południa, które jest fantastycznym wyborem, np. na rodzinny obiad.

Tym razem pokażę Wam, jak przygotować czarne spaghetti południa. Nazwałam je tak, bo czarny, sycylijski makaron barwiony sepią kałamarnicy połączymy z bakłażanem i pomidorami. W 20 minut powstanie genialna wulkaniczno-roślinna pasta – bomba dla zdrowia i dobrego samopoczucia, Sycylia i Kalabria na talerzu! Na początek – caprese.

Zastanawialiście się kiedyś, na czym polega moc kuchni włoskiej?

 

Zobaczcie to na przykładzie prostego CAPRESE. Geniusz caprese polega na idealnym spotkaniu smaków świeżego, soczystego pomidora z łagodnością sera mozzarella, bazylią, pieprzem i oczywiście oliwą. Po zjedzeniu dobrego caprese nie tylko żołądek wypełnia się sensem, ale i umysł odsłania swoje bardziej szlachetne oblicze.

 

Proste połączenia warzyw są jasne jak słońce. Wszystko to nagrzane promieniami przypomina mi południe Włoch- ukochaną Kalabrię, Fiołkowe Wybrzeże i te maleńkie opustoszałe miasteczka, o których nie ma ani słowa w przewodnikach. To właśnie na południu Włoch rosną najlepsze bakłażany świata.

 

PRZEPIS NA CZARNY MAKARON BARWIONY ATRAMENTEM KAŁAMARNICY Z BAKŁAŻANEM  I POMIDORKAMI:

 

Potrzebujemy ok. 15 min. Udział biorą: bakłażan, czosnek, pomidorki, parmezan, sól, świeżo mielony pieprz i woda. A w roli głównej czarny makaron barwiony atramentem kałamarnicy. Cieszę się, że coraz więcej sklepów ma go na swoich półkach, nie tylko te z włoskimi specjałami. A naprawdę warto po niego sięgnąć- ma niezwykle delikatny, lekko morski smak i gotuje się w zaledwie 5 min. A mnie przywołuje zawsze obrazy z wybrzeża Amalfi, Sycylii i Kalabrii, bo właśnie na południu Włoch jest go najwięcej.

 

Bakłażana kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na dużym talerzu. Polewamy chłodną wodą, dodajemy soli i pieprzu i odstawiamy na 10 min. Gdy nasiąknie wodą i przyprawami nie będzie miał goryczki. Potem plastry kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię grillową na kilka min. Dodajemy czosnek. W tym czasie do gorącej wody wrzucamy ok. 200 gramów makaronu i gotujemy czujnie- w zaledwie kilka min. będzie cudownie gotowy do jedzenia. Na patelnię wrzucamy jeszcze na chwilę gałązkę pomidorków, będzie to świetne dopełnienie naszej wulkaniczno – roślinnej pasty. Parmezan, kropla oliwy i gotowe!

 

Makaron zawsze poprawia nastrój! Dzieje się tak po prostu dlatego, że jest dobrym źródłem witaminy B1, B6 oraz PP, które wspomagają metabolizm i odpowiadają za nasz dobry stan ducha.

 

Oglądajcie i subskrybujcie program „Żurek z pomidorem” i cieszcie się każdą chwilą tak jak ja!

Podobało się? Subskrybuj kanał: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=kondraciuklive

 

Marta Żurek Kondraciuk

 

Produkcja: Mediakolektyw

Realizacja: Filmum

O autorze

Marta Gina Bobassi

Gina Bobassi czyli Marta Kondraciuk to wokalistka, czasem aktorka, autorka audycji „Brunetka wieczorową porą” w radioJAZZ.fm, prezenterka telewizyjna i lektorka. Z wykształcenia filozof estetyk, z przekonania surrealistka metafizyk. Od lat pielęgnuje bliską zażyłość z ikonami włoskiego kina. Wielka pasjonatka biegania i zdrowego stylu życia.